Worstelen om een feest

In de korte tijd dat ik nu in de gemeenteraad zit, lopen de begrippen APV, feest en evenement als een rode draad door mijn nog korte politiek carrière. Het CDA volgt met argusogen de gang van het college en de burgemeester als het gaat om het mogelijk maken van evenementen. Een zorg die terecht is, zo is het afgelopen jaar wel gebleken. Het is hard knokken voor een feestje bij een college met SGP en het sterk aan SGP gelieerde Hart voor Urk. In deze column zet ik alle worstelingen met feest van het afgelopen jaar nog een keer op een rij.

Koninginnenacht
Het begon in januari 2011 direct al heel heftig. Het college bleek zich inhoudelijk te bemoeien met de muziekkeuze van de Oranjestichting voor het evenement in de koninginnenacht. Nadat de burgemeester in het vragenuur deze inhoudelijke bemoeienis rechtvaardigde, diende het CDA een motie van treurnis in tegen het college. Een redelijk zwaar middel, maar nodig om een meer dan duidelijk signaal af te geven. Schoenmaker blijf bij je leest, wethouders blijf bij je taak en burgemeester doe wat je moet doen. Gelukkig ging het evenement op koninginnenacht door. Achteraf gezien één van de weinige zaken die in die roerige koninginnenacht wel succesvol zijn verlopen.

Striptease
Toen was er opeens dat café waar op een après-skiparty een professionele stripact werd uitgevoerd. Achteraf denk ik allemaal wat uitvergroot, maar prompt kwam er een stripteaseverbod in de APV. Een verbod dat overigens na aanpassing is gesteund door het CDA. Voor sommige zaken moet wel paal en perk worden gesteld, mede gelet op het relatief jonge publiek wat de plaatselijke horecagelegenheden bezoekt. Lees meer hierover in de column ‘Politieke Keuzes en Principes’.

Fest
In de zomer van 2011 was daar opeens Fest, een feest dat wel doorging zonder politiek gedoe. Het leek erop dat dit keer de burgemeester het heft goed in handen had genomen en conform de wettelijke kaders vergunning heeft verleend. Fest was een evenement waarin regionale talentvolle bands een podium kregen om op te treden. Overigens was er wel commotie rondom dit feest, maar dit keer door een groot aantal predikanten. Iets waar ik minder moeite mee heb. Vanuit hun perspectief doen deze mensen hun werk en dat hoort ook bij vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Dat neemt niet weg dat ik de benadering van de predikanten eenzijdig vond en daarover heb geschreven in mijn column ‘Fest op Urk’.

Feest met of zonder geluid
Vlak voor de zomer kwam het college met een beleidsregel voor evenementen op de proppen. De geluidnorm voor evenementen zou voortaan maximaal 55 decibel zijn. Voor het CDA was dit direct duidelijk: einde van alle evenementen binnen de bebouwde kom. Een theeparty op fluisterniveau zou misschien nog net kunnen en dan houdt het op. Het CDA heeft dan ook hier krachtig tegen geprotesteerd en het college beloofde beterschap. Zeggen en iets doen zijn twee verschillende dingen. Winkelcentrum Oud Urk kreeg voor 30 september 2011 vergunning voor een modeshow. Geluidnorm 55 decibel en de gemeente zou dit ook controleren. Gelukkig kent Urk ook weigerambtenaren. Na het meten van een forse ‘overschrijding’ bleef de stekker in de geluidinstallatie. Wel stonden de organisatoren met het zweet in hun hemd. Na kritische vragen van het CDA over dit evenement sprak de burgemeester eindelijk duidelijk taal. De norm zou voortaan 85 decibel zijn en voor bepaalde festiviteiten zelfs nog hoger. Geluid is dus niet meer een excuustruus om evenementen tegen te houden of te verbannen naar een afgelegen oord.

Laat-maar-liggen-risico
Voor een evenement is een vergunning nodig. Deze moet op tijd zijn verleend, want het evenement is afhankelijk van een datum. Wat als de aanvraag in een la verdwijnt? Dan wordt hij  automatisch van kracht na acht weken. Dat zou per 1 januari 2012 het geval geweest zijn door een nieuwe wet. De gemeenteraad gooide echter roet in het eten door de APV aan te passen. Hierdoor wordt een evenementenvergunning niet automatisch van kracht, al blijft de aanvraag een jaar liggen. SGP en HvU: ‘Stel dat daardoor per ongeluk een evenement wordt vergund waar wij principiële bezwaren tegen hebben’. Te gek voor woorden, want principiële SGP-bezwaren bezwaren zijn geen geldig criterium bij het al dan niet verlenen van een evenementenvergunning. Het geeft wel aan dat maar al te graag oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de vergunningverlenende bevoegdheid om iets  tegen te houden. Helaas kan het bewust laten liggen van een aanvraag ook voor die reden worden gebruikt. Al ga ik niet direct uit van dit laatste. Het CDA zal dit in ieder geval scherp in de gaten houden.

Jaarwisseling 2011/2012
En dan de jaarwisseling 2011/2012 in de nacht van zaterdag op zondag. Zonder aanvraag en zonder vergunning was daar een grandioos feest. De legale horeca was oudejaarsavond en –nacht gesloten. In het kader van de ‘zondagsrust’ werd door de burgemeester geen verruiming van de openingstijden gegund en ook het inloopverbod na 24.00 uur zou niet worden opgerekt. Eigenlijk heel vreemd, want het woord ‘zondagsrust’ komt niet één keer in de APV voor. En zeker met welk een kramp het wordt toegepast door het huidige college is het ook niet het zelfde als ‘openbare orde’. Het is meer van ‘voor de zondag hoor je thuis te zijn, niet meer te werken, te feesten etc.’. Dat is de ander de maat nemen en daarmee maak je de openbare orde ondergeschikt aan de zondagsrust in enge zin. Dat is niet de zondagsrust die wordt nagestreefd door het CDA, althans niet vanuit het publieke belang. Rust krijg je door elkaar de ruimte te geven op basis van wederzijds respect. Die ruimte heeft de jeugd, zij het nog illegaal, genomen met oudejaarsnacht 2011. Resultaat: Oudejaarsnacht verliep rustiger dan ooit, nog rustiger zelfs dan een normale nacht van zaterdag op zondag. Hoop dat de andere partijen dit ook hebben gezien. Dan hoeven we niet eerst te wachten op de volgende verkiezingen, want in 2012 hebben we een goed horeca- en uitgaansbeleid al meer dan hard nodig.

Dit bericht is geplaatst in politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Één Reactie