FEST op Urk

Zaterdag 23 juli 2011. De dag van Zuiderzeefestival FEST op Urk. Een festival waarin bands uit de polder en Urk een podium hebben. Een festival op Urk is al snel onderwerp van debat. Zo leidde de bemoeienis van enkele wethouders met de muziekkeus van het feest in de Oranjenacht tot een motie van treurnis van het CDA in de gemeenteraad. In mijn column ‘Politieke keuzes en principes’ schreef ik hierover. De motie haalde lang geen meerderheid, maar een statement is gemaakt. Inmiddels lijkt het college, dat in grote mate is gelieerd aan de SGP, haar lering toch te hebben getrokken. De burgemeester heeft de regie zoals het hoort en de vergunning voor FEST is zover ik kan nagaan correct volgens de regels van de APV verleend. Dit keer geen politiek gedoe.

Maar Urk zou Urk niet zijn als niet alle schijnwerpers weer op ons zijn gericht wegens commotie rondom het feest. Dit keer zijn het een groep predikanten die in een open brief in het Urkerland de jeugd oproept om niet naar FEST te gaan. Hadden die dominees dat dan niet mogen zeggen? We leven in een land van godsdienstvrijheid en een recht op vrije meningsuiting. In die zin niets mis mee zou je denken. Uiteindelijk handelen zij vanuit hun overtuiging en bedoelen zij het uiteindelijk goed. Om die reden heb ik in ieder geval niet meegedaan met de soms respectloze reacties op Twitter. In die zin is de aandacht van de media ook sterk overtrokken. Dat neemt niet weg dat ik de open brief in de krant een onverstandige actie vindt. Een manier van werken waarmee de jeugd niet verder wordt geholpen.

De open brief geeft een gevoel van een te grote afstand tot de jeugd en getuigt van een tunnelvisie. De focus wordt gelegd op een enkel feest. Een feest waar pas na 18.00 alcohol wordt geschonken. Ten opzichte van sommige (illegale) etablissementen geen rare plek om naar toe te gaan. Of denken de predikanten dat er op 23 juli op andere plaatsen geen popmuziek wordt gedraaid? De brief deed mij denken aan een gebeurtenis van jaren geleden. Een vader was ontdaan naar de ouders van een vriend van mij gegaan met de vraag: Och weet je wel dat Cornelis en Jan (namen gefingeerd) zaterdagavond in ’t Zoldertjen zijn geweest? Die beste vader had mogen willen dat het daadwerkelijk zo was en was gebleven. Daarom vind ik de reactie van de predikanten op het FEST een tunnelvisie. Daarom zou ik de ouders die principieel tegen een dergelijk feest zijn, willen oproepen hun kinderen niet domweg te verbieden naar FEST te gaan. Ga in gesprek of trek de stoute schoenen aan en ga er ook heen. Niet om met de vinger te prikken of te wijzen, maar om te helpen. Hoe? Klaarstaan voor je kind, klaarstaan voor een ieder die je nodig heeft.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

2 Reacties