Welkom op Urk, welkom in de kerk

Borden met ‘Welkom op Urk, welkom in de kerk’ stonden vroeger op verschillende plekken op Urk. Een mooi tekst die gastvrij aandoet, een gastvrijheid met een diepere dimensie. Een gastvrijheid die oprecht het goede voor heeft met haar bezoeker. De borden, ooit door de gemeente Urk geplaatst, zijn verdwenen uit het straatbeeld. Heeft dit te maken met de ontkerkeling die ook op Urk gaande is? Of vonden we dit niet de meest aansprekende reclameboodschap om de gemiddelde toerist aan te spreken?  Toch raar, want we hebben aardig wat genootschappen in de aanbieding, zij het allemaal in het protestants-christelijk spectrum.

politieke verantwoordelijkheid
Het is dan ook niet zo gek dat op dit moment binnen de Christen Unie stemmen opgaan om opnieuw de borden te plaatsen met de tekst ‘Welkom op Urk, welkom in de kerk’. Eerder heeft de SGP hier al voor gepleit. Nader beschouwd ligt hier echter geen taak voor de overheid. Je moet als politiek niet de verantwoordelijkheid overnemen die de kerk zelf heeft. Dit nog los van de discussie over scheiding van kerk en staat. We leven in een vrij land met gelukkig godsdienstvrijheid verankerd in de Grondwet. Dit werkt zodanig door dat binnen de APV de kaders voor kerkelijke boodschappen heel ruim zijn. De kerk kan als zij dat wil vrijwel per direct borden plaatsen.

Ben je welkom?
Misschien vraagt u zich af waarom een christenpoliticus dan de kerk niet een handje kan helpen. Het antwoord is heel eenvoudig. Als politicus heb je niet in de hand hoe welkom je bent in de kerk. Waar kom je als gast terecht na een keuze te hebben gemaakt in de veelheid aan kerkgenootschappen en subvarianten? Hoe welkom ben je als je als jezelf naar binnen stapt? Ooit logeerde een vakantievriendin van mijn verkering op Urk, wilde dolgraag naar de kerk, maar de lieverd had geen rok bij zich. Ze had ook een iets andere maat dan mijn verkering. Voordat dit was opgelost bleef er nog weinig blijde boodschap over.
Als het bord met de tekst ‘Welkom op Urk, welkom in de kerk’ er toch moet komen, laten ze er dan in ieder geval een kerkwijzer en goede instructie bij doen. Ben alleen bang dat dan het bord te klein is.

Dit bericht is geplaatst in politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

3 Reacties