Schijndilemma rond veerdienst Urk – Enkhuizen

Vroeger had Urk een veerdienst tussen o.a. Enkhuizen en Urk. Na de inpoldering is deze voortgezet als toeristische attractie. Door dalende belangstelling verdween deze. Tot ruim een  jaar terug.  De laatste twee zomervakanties werd een veerdienst onderhouden met de ‘Willem Barentz’ door een ondernemer uit Enkhuizen. Dit jaar loopt de vergunning af. Een nieuwe vergunningaanvraag is inmiddels ingediend. Er is echter ook een Urker ondernemer die een plan heeft voor een veerdienst. Een heel mooi plan met naast de veerdienst horeca aan en op het water, vispromotie en een bijdrage aan het nautisch onderwijs. Prachtig. Ook deze ondernemer diende een aanvraag in.

De twee vergunningaanvragen stelden het college voor een dilemma. Wie van de twee krijgt de vergunning? Wethouder Ben Visser stelde daarom een notitie op waarin beide plannen werden beschreven. De economische betekenis van beide plannen werden daarbij tegenover elkaar gezet. Vervolgens mocht de gemeenteraadscommissie op 13 oktober 2010 haar voorkeur aangeven. Het begin van een politieke wanvertoning. Eerst deden beide aanvragers voor ogen van de pers en publiek hun zegje. Daarna buitelden partijen over elkaar heen om te laten blijken dat ze nog meer dan de ander voor het plan van de Urker ondernemer gingen. Alsof er iets te kiezen viel. Alleen het CDA maakte duidelijk dat de keuze in het geheel niet mag worden bepaald door wie het mooiste plan heeft. Amper een jaar eerder heeft de gemeenteraad de havenverordening vastgesteld. Hier zijn de kaders vastgesteld voor het verlenen van een vergunning voor een veerdienst. Gewoon het boekje volgen en dan volgt zelf wie wel en niet in aanmerking komt voor een vergunning. Economische motieven kunnen en mogen daarbij geen rol spelen.

Het circus denderde op 13 oktober 2010 echter onverdroten voort. Heel jammer, want het was politieke armoede ten top. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waar is de ambtelijke dienst die een wethouder of college hiervoor behoedt? Of was het de wethouder die op eigen houtje handelde? Inmiddels is echter het kwaad geschied. Hoe kan in deze zaak het college nog onafhankelijk een besluit nemen? Uiteindelijk is de hele gang van zaken slecht voor het ondernemersklimaat op Urk. Hoe wordt vanaf Enkhuizen gekeken naar de kwestie? Urk is dan wel geen eiland meer, maar net als vroeger is het wel prettig en van levensbelang zaken te kunnen doen met de ‘wal’. Dat geldt in het bijzonder voor de veerdienst, want die moet ook aan de andere oever aan kunnen leggen……

Dit bericht is geplaatst in juridische kost, politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*