Het milieuprotest van Urk

Urk vecht tegen de komst van twee megawindmolenparken die gepland staan ten zuiden en noorden van Urk. Een werk dat onmiskenbaar grote gevolgen heeft voor Urk en haar omgeving. Daarbij lijkt het wel of de geschiedenis zich herhaalt. Ooit protesteerden de Urkers tegen de afsluitdijk. Organisaties als Greenpeace en Milieudefensie bestonden toen nog niet. De afsluitdijk heeft wel enorme gevolgen gehad voor ons milieu. Zonder afsluitdijk was het IJsselmeer nu te vergelijken geweest met een visserij- en natuurgebied als de Oosterschelde. Nu is het een kunstmatig meer,  een broedplaats voor muggelarven en een broeinest van blauwalg. Elke muggenplaag op Urk is uiteindelijk een gevolg van de afsluiting. 

Met de windparken moet Urk opnieuw de gevolgen slikken van een enorme ingreep in het milieu. Een ingreep die de impact van menig groot infrastructureel werk te boven gaat. Naast de zichtbare gevolgen ook gevolgen die nu nog niet zijn te voorzien. Wat als bij de molens de vissoorten wegblijven die muggenlarven vreten? Meer muggen zal ons deel zijn. Urk protesteert net als bij de afsluitdijk. Zonder hulp van de milieubeweging. Die komt niet in beweging als er iets te redden is. Urk voert een eenzame en een (bijna) verloren strijd. Er gloort echter hoop. Volgens de uitzending van NOVA van 30 augustus 2010 komt bij het minderheidskabinet in wording de wind uit een andere hoek. Kernenergie heeft de toekomst. Kernenergie als wapen tegen de opwarming van de aarde en het opraken van fossiele brandstoffen. Alleen een rechts kabinet kan het milieu rond Urk nog redden.

Dit bericht is geplaatst in milieu. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*