Urk moet opschieten met een buitendijkse haven

De titel is een stelling die Bedrijvenkring Urk aan haar leden heeft voorgelegd. De reacties zijn geplaatst in het Kringmagazine van september 2010. Hieronder mijn reactie.

Urk moet zeker opschieten. De druk op de huidige haven is groot. Een containeroverslag gericht op de lokale markt bleek in de huidige haven niet eens haalbaar. Economisch kon het wel, maar de constructie van de kade is niet toereikend. Een bewijs dat de voorzieningen die Urk biedt voor de nautische bedrijvigheid ernstig tekort schiet. Momenteel liggen twee koopvaardijschepen in de haven en de haven is vol. Meer vraag betekent ‘nee’ verkopen en het verkopen van ‘nee’ levert niets op.

Voor het realiseren van een buitendijkse haven is een zich sterk profilerend gemeentebestuur nodig. Zij kunnen het proces aanjagen door op zijn minst de ruimtelijke procedures in gang te zetten en gronden te verwerven voor het ontwikkelen van een (nautisch) bedrijventerrein. Met deze zaken zorgt de gemeente  dat het plan snel kan accelereren op het moment ondernemers willen investeren. Daarbij hoeft de gemeente niet eens een grote risicodrager te zijn, want ook zonder buitendijkse haven is industriegrond nodig. Verder moet de gemeente vooral actief zijn in het verkrijgen van politiek draagvlak elders en het lobbyen voor cofinanciering vanuit de overheid. Het windpark is tegen wil en dank daarvoor een kans. Een kans die je moet willen benutten. Anders staat Urk straks niet één keer, maar twee keer met lege handen.

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*