Windmolenstem of stemmen waar het om gaat?

Nog even en op 2 maart kunnen we weer naar de stembus. Primair gaat het om het kiezen van de Provinciale Staten. Indirect is de uitslag bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Daarmee staan in de landelijke media vooral de schijnwerpers gericht op de gevolgen van de coalitie. Halen VVD, CDA en PVV daar een meerderheid of wordt de Eerste Kamer de achillespees van het huidige kabinet. Velen zullen hun stem daarom laten leiden door de landelijke politiek.

Op Urk daarentegen lijkt het inmiddels of er maar één factor is die je stem kan bepalen. Wat zegt de partij over windmolens die bij Urk in en aan het IJsselmeer worden geplaatst. Minister Verhagen lijkt daarbij de Kop van Jut te worden als verantwoordelijk minister. Door anderen wordt daardoor het CDA maar al te makkelijk als bliksemafleider gebruikt. Ik poets echter niet weg dat het windpark in de huidige opzet een verkeerde keuze is. Niet alleen de belangen van Urk zijn geschaad. Uiteindelijk zal de onverantwoorde landschappelijke inpassing zich keren tegen grootschalige duurzame energievoorzieningen.

Moeten wij onze stem daarom laten leiden door het omstreden windmolenbesluit? Primair gaat het om het kiezen van de Provinciale Staten. Het CDA heeft een goed programma, ook in het belang van Urk. En voor zover de molens toch een rol spelen: De CDA-fractie (samen met CU en SGP) in de provinciale staten van Flevoland heeft zich altijd ingezet voor het laten vallen van de windmolens tussen de Ketelbrug en het Schapenpad. Ze krijgen niet alleen mijn stem, omdat ik lid ben van het CDA. Zij verdienen hem.
Secundair kunnen we ook het landelijk belang niet uitvlakken. Voor de coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is een meerderheid in de Eerste Kamer niet onbelangrijk. Tijdens het CDA-congres van 2 oktober 2010 heb ik mijn steun gegeven aan de coalitie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV. Die steun bevestig op 2 maart. Ook hier kan een omstreden windmolenbesluit niet leidend zijn. Uiteindelijk had elke andere coalitie (met veel linksere partijen) dit windpark even hard mogelijk gemaakt.

Natuurlijk kunt u er anders over denken en uw stem wel laten bepalen door het windmolenbesluit. Aan de kiezer die daardoor overweegt om in plaats van het CDA iets anders of helemaal niet te stemmen de volgende vraag: Had u dan ook niet gestemd op het CDA als het windpark voor de kust van Volendam gekomen was? Of had u zich er dan wat minder druk over gemaakt?

Dit bericht is geplaatst in politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*